Get Adobe Flash player

Новини
УЧАСТИЕ НА ФФ ,,ПРОЛЕТ’’,ДЕНС КЛУБ ,,КРИСТАЛ’’ И ВЪЗПИТАНИЦИТЕ ОТ КЛАС НАРОДНО ПЕЕНЕ В ПРАЗНИЧНИЯ КОНЦЕРТ НА МЕСТНАТА СТРУКТУРА НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ В Р-Т ,, БУЛГАРИ’’. 07.12.2018Г. 

УЧАСТИЕ НА ДЕНС КЛУБ ,,КРИСТАЛ’’ И ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ ,,ПРОЛЕТ’’ В НАЦИОНАЛЕН ТАНЦОВ КОНКУРС ,,ПАЛИТРА ОТ ТАЛАНТИ’’ ЗАЛА ,,ИСКЪР’’ГР. СОФИЯ  01.12.2018Г. 

8 декември 2018/ Денс клуб "Кристал" се завърна с 5 награди и 2 квоти от ІV Международна танцова Олимпиада, проведена в гр. София. Танцьорите от 5 държави : България, Русия, Сърбия, Гърция, Македония и Казахстан се състезаваха в различни танцови дисциплини. Момичетата от Петрич достойно представиха своя град и своя държава, като извоюваха златни купи и за двете хореографии в категории формация /Цигански романс и Малефисента/, Златен медал грабна Анжела Георгиева, нашия танцуващ Помощник-хореограф и Надя Толева за соловите си изпълнения - "Двете страни на любовта" и "Нежност" .Още един медал Сребро извоюва Любослава Великова за соло "Огнена душа". Oрганизаторите бяха впечатлени от прекрасните танци на  талантливите момичета и връчиха две квоти - едната за цигански романс в гр. Ниш , а другата за "Малефисента" в гр. Солун на Континентална танцова и музикална Олимпиада през 2019г. Поздравления, скъпи момичета!!  


 

ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НА ЕЛХАТА НА ГРАДСКИЯ ПЛОЩАД  03.12.2018Г.

В ПРАЗНИЧНАТА ПРОГАМА ВЗЕХА УЧАСТИЕ ДЕНС КЛУБ ,,КРИСТАЛ’’ , ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ,, ПРОЛЕТ’’ И УЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛАС ПОП И ДЖАЗ ПЕЕНЕ.


 

ИЗЛОЖБА НА КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ

 

ИЗЛОЖБА ПОД НАДСЛОВ ‘’КОЛЕДНА МАГИЯ’’ ИЛИ ОЧАРОВАНИЕТО ОТ КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ, В КОИТО ОЖИВЯВАТ ВЪЛНУВАЩИ ПОСЛАНИЯ, НАПИСАНИ ПРЕЗ 5О,60,70 И 80-ТЕ  ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК Е ПОДРЕДЕНА В БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ ,,БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914’’. ПЪРВАТА КАРТИЧКА Е С ПОЩЕНСКО КЛЕЙМО ОТ ДАЛЕЧНАТА 1947Г. КОЛЕДНИТЕ ПОСЛАНИЯ CA С БЛАГОПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЩАСТИЕ,РАЗБИРАТЕЛСТВО,ЛЮБОВ,ЗАКЛЮЧИЛИ КОЛЕДНИЯ ДУХ, БИТ И ТРАДИЦИИ НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ.

       БИБЛИОТЕКАТА ВИ ПОЖЕЛАВА ВЕСЕЛИ КОЛЕДНО –НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!!!

 


 


 

Съвместна инициатива на Областна администрация Благоевград и НЧ,,Братя Миладинови-1914’’-Петрич

Представиха документален филм,,Спасяването 1943’’

При изключително голям интерес в Петрич премина прожекцията на документалния филм „Спасяването-1943” – съвместна инициатива на Областна администрация – Благоевград и петричкото НЧ „Братя Миладинови-1914”. Над 240 зрители, сред които зам. областният управител Антоанета Янчева, кметът на Петрич Димитър Бръчков, председателят на ОбС Георги Тренчев, представители на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от Центъра за личностно развитие и на къща-музей „Ванга”, дейци от читалищен литературен клуб, ученици от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров”, ПГ „П. Яворов”, ПГМТТ „Ю. Гагарин” и от всички основни училища, както и много граждани, изгледаха с интерес филма, посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи от Холокоста.

Преди прожекцията на филма Методи Бисерков, историк по образование и началник-отдел „Хуманитарни дейности” при Общинска администрация – Петрич, обстойно запозна всички присъстващи с историческото решение през 1943 г., с което България успява да спаси 50 000 български евреи от нацистките концентрационни лагери. Той допълни, че този резултат е следствие от съпротивата на широки слоеве от българската общественост и на смелостта на българските държавници, които стават изразители на народната воля и успешно отстояват тази справедлива кауза пред нацистка Германия.

 


 


 


 


 

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕВТИМ ЕВТИМОВ

     ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА С ПАЗАРДЖИШКИЯТ ТВОРЕЦ ПРОДРУМ ДИМОВ, АВТОР НА КНИГАТА,,МИГОВЕ С ЕВТИМ ЕВТИМОВ ‘’СЕ СЪСТОЯ В БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ,,БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914’’.СВОИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ СРЕЩИ С КЛАСИКЪТ НА ЛЮБОВНАТА ЛИРИКА ЕВТИМ ЕВТИМОВ, ОСВЕН АВТОРА СПОДЕЛИХА И ГОСТИТЕ ОТ ГР.СОФИЯ И ГР.САНДАНСКИ.

      СРЕЩАТА ЗА ВСИЧКИ ГОСТИ И ПРИСЪСТВАЩИ СЕ ПРЕВЪРНА В ПРАЗНИК НА ДУХОВНОСТТА. 

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ ПОД НАДСЛОВ,,ТИ МОЯ РАДОСТ И ТРЕВОЖНА ДРАМА’’

 

 ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ПО ПОВОД 85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КЛАСИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЛЮБОВНА ЛИРИКА ЕВТИМ ЕВТИМОВ И НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО СЪБРА ПОЧИТАТЕЛИ НА ПОЕЗИЯТА ОТ ЦЕЛИЯ ГРАД В БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ,,БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914’’.ЛИТЕРАТУРНА КОМПОЗИЦИЯ ПО НЕГОВИ СТИХОВЕ ИЗНЕСОХА УЧЕНИЦИ ОТ ПГИТ,, ПРОФ.Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ’’С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА ТАРАКОВА.В КРАЯ НА ТОЗИ ЕСЕНЕН ПРАЗНИК НА СЛОВОТО И КНИГАТА УЧЕНИЦИ ЧЕТОХА СВОИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ВДЪХНОВЕНИ ОТ ПОЕЗИЯТА НА ЕВТИМ ЕВТИМОВ.

 

 Откриване

Изложба-  живопис на талантливата петричка художничка Катя Попова.

В експозицията са включени най-новите картини които художничката е рисувала в продължение на две години.

Заповядайте!


 


 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

22-26 ОКТОМВРИ 2018

 

       БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ ,,БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914’’ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ НА ЧЕТЕНЕТО И ГРАМОТНОСТТА С МНОЖЕСТВО  ЧЕТЕНИЯ , ИГРИ И ЛИТЕРАТУРНИ СРЕЩИ.

 

 23.10.2018 г.

       ЧЕТЕНЕ, СЪСТАВЯНЕ И РЕДАКТИРАНЕ НА ТЕКСТ С УЧЕНИЦИ ОТ СУ "НИКОЛА ВАПЦАРОВ" С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА РОЗАЛИНА ДОБРЕВА

       24.10.2018 г.

       "НИЕ И БИБЛИОТЕКАТА" - КАК ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ В СВЕТА НА КНИГИТЕ С УЧЕНИЦИ ОТ ПГМЕТ "ЮРИЙ ГАГАРИН" С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА РУСАЛКА ПАШОВА

        начало: 09.30. ч.

        ЧЕТЕНЕ НА ПРИКАЗКИ С ПОУКИ ОТ ПО-ГОЛЕМИ НА ПО-МАЛКИ УЧЕНИЦИ - ОУ "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ" С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА ТАТЯНА ДОБРЕВА

        начало: 15.30 ч.

        25.10.2018 г.

        ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ ПО СТИХОВЕ НА КЛАСИКЪТ НА ЛЮБОВНАТА ЛИРИКА ЕВТИМ ЕВТИМОВ С УЧЕНИЦИ ОТ ПГИТ "АСЕН ЗЛАТАРОВ" С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА БИСТРА ТАРАКОВА

       начало: 18.00 ч.

 

        26.10.2018 г.

        "МОГА ДА ЧЕТА И ДА НАРИСУВАМ МОИТЕ ЛЮБИМИ ПРИКАЗНИ ГЕРОИ!" С УЧЕНИЦИ ОТ СУ "НИКОЛА ВАПЦАРОВ" С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА НАДЯ ЗАХРЕВА

       начало: 10.30 ч.

        30.10.2018 г.

 

        ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА С АВТОРА ПРОДРУМ ДИМОВ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА МУ "МИГОВЕ С ЕВТИМ ЕВТИМОВ"

        начало: 17.30 ч.

 

       ЕЛАТЕ И ВИЕ!

 

 


 


 

НЧ,,Братя Миладинови-1914’’гр.Петрич

 

Получи покана от Генералното консулство на Република България в гр.Солун-Гърция ,

за провеждане на съвместно мероприятие-концерт с участието на възпитаници  от читалищната школа по изкуства и ученици от музикалната школа от гр.Солун. Концертът се проведе на 14.10.2018г.на Яхтения клуб с участието на танцьорите с ръководител-Мария Янева - ДТФС,,ПРОЛЕТ’’и  с ръководител-Марина Димова Денс Клуб,,Кристал’’

Това мероприятие се провежда под патронажа на Областната управа на гр.Солун 

УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА НА ЛИТЕРАТУРНИЯ КЛУБ ПРИ НЧ,,БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914’’ С РЪКОВОДИТЕЛ КАТЯ КИРЯНОВА В ГРАД ОХРИД –МАКЕДОНИЯ
От 80участници от Балканите-Черна гора,Хърватия,Сърбия,Гърция,Македония и България,Катя Кирянова спечели първа награда за стихотворението,,Жена бъди благословена’’

Тази среща бе организирана в помощ на деца в неравностойно положение.

Работна среща с библиотечните служители от община Петрич

Гости на срещата бяха методисти от Регионална библиотека ” Димитър Талев”-гр.Благоевград

Дискутираха се въпроси,касаещи обновяването на библиотечните фондове и начина за финансиране.
‘’ Горчиво вино”  за отличници в поезията 

Първа награда –Димитър  Христов за стихотворението  ” Остров   за двама”

Втора награда- Паун Гашев за стихотворението  ”  Божието наказание” и Даниел Тунев за стихотворението ”  Живеем сякаш нещо оцелява”

Трета награда- Виктория  Катранова за стихотворението ” Остани по душа” и Деница Ангелова  за стихотворението  ”Горчи ми само”

Гости на петия национален конкурс за любовна лирика ” Горчиво вино” бяха българските поети:Маргарита Петкова,Добромир  Банев,Матей Шопкин,Катя  Кремзер,които се включиха в литературното четене в памет на големия български поет Евтим Евтимов

С ПОЧЕТНА ГРАМОТА СЕ ЗАВЪРНА КИТАРО-МАНДОЛИНЕН ОРКЕСТЪР  С ДИРИГЕНТ ТОДОР КОВАЧЕВ ПРИ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” ГР.ПЕТРИЧ ОТ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ОХРИД 2018Г.

ВЪВ ФЕСТИВАЛА УЧАСТВАХА ОРКЕСТРИ ОТ ЧЕХИЯ, ПОЛША , СЛОВАКИЯ И ДР. НАШИЯТ ОРКЕСТЪР ИМАШЕ ЧЕСТТА ДАОТКРИЕ ФЕСТИВАЛА  С ПИЕСИ  НА ФОЛКЛОРНА ОСНОВА  - „ БИЛЯНА ПЛАТНО БЕЛЕШЕ” , „ ЙОВАНО , ЙОВАНКЕ „ И ДР.


 

ДЕНС КЛУБ „КРИСТАЛ ” ПРИ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” В ДУРАС АЛБАНИЯ


 

ЛИТЕРАТУРНА АРТ РАБОТИЛНИЦА

ЛИТЕРАТУРНА АРТ РАБОТИЛНИЦА ПОД НАДСЛОВ”  С АРОМАТ  НА ЮЖЕН ВЯТЪР” И „МИСЛИ И ПРИТЧИ” СЕ ПРОВЕДЕ В БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ”БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914” С УЧЕНИЦИ ОТ СУ”НИКОЛА Й.ВАПЦАРОВ” С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА ДОБРЕВА.ГОСТ НА ТВОРЧЕСКАТА РАБОТИЛНИЦА БЕ ПЕТРИЧКАТА ПИСАТЕЛКА ИЛИЯНА КАРАКОЧЕВА ИЗВЕСТНА ОЩЕ С ТВОРЧЕСКИЯ ПСЕВДОНИМ ИНА КРЕЙН.КНИГИ С РАЗКАЗИ,ПРИТЧИ,АФОРИСТИЧНИ МИСЛИ И ТРИСТИШИЯ ИЛИЯНА КАРАКОЧЕВА ПРЕПЛИТА ПРИТЧИ ЗА ДУШАТА,МИЛОСЪРДИЕТО,ПРОШКАТА.В КРАЯ НА СРЕЩАТА ИНА КРЕЙН ОТПРАВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ УЧЕНИЦИТЕ И ЗАЕДНО СЪЗДАДОХА ПРИТЧА ЗА ЩАСТИЕТО,ЦЕННОСТИТЕ И РОДНИЯ ДОМ. 

ПРАЗНИК НА МАНДОЛИНАТА „СВИРИ ТИ МОЯ МАНДОЛИНО”

МАНДОЛИНЕН ОРКЕСТЪР „ПЕТРИЧ” ПРИ НЧ”БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914”ГР.ПЕТРИЧ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПРАЗНИКА НА МАНДОЛИНАТА,ПРОВЕЖДАЩ СЕ В С.МИРКОВО ПОД НАДСЛОВ”СВИРИ ТИ МОЯ МАНДОЛИНО”.ТРАДИЦИЯ Е ВСИЧКИ УЧАСТВАЩИ ФОРМАЦИИ ДА ОТКРИЯТ ПРАЗНИКА С ОБЩА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН.ТАЗИ ГОДИНА ПЕСЕНТА БЕ ПИЕСАТА НА КЮС-„АМУРСКИ ВЪЛНИ”,КАТО ДИРИГЕНТ НА ОБЩИТЕ ПИЕСИ Е НЕУМОРИМИЯТ  И ТАЛАНТЛИВ РЪКОВОДИТЕЛ И ДИРИГЕНТ Г-Н ТОДОР КОВАЧЕВ. 

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МЛАДИТЕ ПИАНИСТИ ОТ ДЕТСКА МУЗИКАЛНА  ШКОЛА ПРИ НЧ”БРАТЯ МИЛАДИНОВИ-1914” С РЪКОВОДИТЕЛ  ИРИНА  НАЗЪРОВА,КОИТО ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ОСМИ КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПИАНИСТИ-НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ „НАШИТЕ ДЕЦА СВИРЯТ БАХ” 9-10 ЮНИ 2018г.

ГОРАН МАРКОВ  - III НАГРАДА

ИВОНА ЧОКОВА –III НАГРАДА

ГИЧКА ТРЕНЕВА – ГРАМОТА ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

ТЕОДОР ПОПОВ – ГРАМОТА ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

ЕКАТЕРИНА КОСТАДИНОВА – ГРАМОТА ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ


ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА ПРИ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” ПО СЛУЧАЙ ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА УЧЕБНАТА 2017/2018Г.

ТАЛАНТЛИВИ , МУЗИКАЛНИ , ВЪЗХИТИТЕЛНИ !

ТАКИВА СА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА КЪМ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914 ”  -  ГР. ПЕТРИЧ .

В ПРАЗНИЧНИЯТ  КОНЦЕРТ , ПРОДЪЛЖИЛ ДВА ЧАСА И ПОЛОВИНА НА ГРАДСКИЯ  ПЛОЩАД ПРЕД МНОГОБРОЙНА ПУБЛИКА ОТ РОДИТЕЛИ И ГОСТИ ДЕЦАТА  ПЯХА , ТАНЦУВАХА И СВИРИХА.  СЪС СВОИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ МЛАДИТЕ ДАРОВАНИЯ ОЧАРОВАХА ПУБЛИКАТА  , КОЯТО ГИ АПЛОДИРАШЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ.

В КОНЦЕРТА СЕ ВКЛЮЧИХА УЧЕНИЦИ ОТ ДЕТСКА МУЗИКАЛНА ШКОЛА ОТ КЛАСОВЕТЕ  ПО ПОП И ДЖАЗ ПЕЕНЕ , КИТАРА , МАНДОЛИНА, ПИАНО , НАРОДНО ПЕЕНЕ , ДЕНС КЛУБ „ КРИСТАЛ ” , ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ „ ПРОЛЕТ ”  И ОБЩИНСКИ  ДЕТСКИ  ДУХОВ ОРКЕСТЪР .

СЕКРЕТАРЯТ Н А ЧИТАЛИЩЕТО ВАНГЕЛИЯ ТРЕНЕВА ИЗРАЗИ ОГРОМНОТО СИ ЗАДОВОЛСТВО ОТ ТОВА , ЧЕ В ЧИТАЛИЩЕТО СА СЕ ОБУЧАВАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ 350 ДЕЦА , КОИТО СА ДОНЕСЛИ МНОГО ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ СИ УЧАСТИЯ В ОБЩИНСКИ , НАЦИОНАЛНИ  И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ И ФЕСТИВАЛИ – КИТАЙ , ИТАЛИЯ , РУМЪНИЯ, ХЪРВАТИЯ , ЧЕРНА ГОРА И ДР.

ТЯ ВРЪЧИ ПЛАКЕТ И ПАРИЧНА НАГРАДА НА ИМЕТО НА ПОКОЙНИЯ ВЛАДИСЛАВ ВЪЛЧЕВ , КАТО СПОМЕНА , ЧЕ ЧИТАЛИШНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО Е УЧРЕДИЛО ТАЗИ НАГРАДА С ИДЕЯТА ВСЯКА ГОДИНА ЕДИН ОТ НАЙ - УСПЕШНИТЕ  УЧЕНИЦИ ДА БЪДЕ НАГРАЖДАВАН .

ТАЗИ ГОДИНА НАГРАДАТА ПОЛУЧИ КОСТАДИН ЗАПРЕВ – КЛАС НАРОДНО ПЕЕНЕ С ПРЕПОДАВАТЕЛ ГРИГОР КУШЛОВ .

КОСТАДИН ЗАПРЕВ УСПЕШНО Е ПРЕМИНАЛ КАСТИНГА НА ДЕТСКИЯ ПОПФОЛК ФЕСТИВАЛ „ ПИРИН ФОЛК ” – ГР. САНДАНСКИ И ЩЕ УЧАСТВА ВЪВ ФЕСТИВАЛА .

СЕКРЕТАЯТ ИЗРАЗИ И ГОЛЯМАТА СИ  БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ОБЩИНА ПЕТРИЧ ЗА ОГРОМНАТА ПОДКРЕПА И ДОБРОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА  НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914 ” И СЪС ЗАДОВОЛСТВО ОТБЛЕЯЗА , ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАЗИ ПОМОЩ ПРЕДСТОЯТ СЛЕДНИТЕ УЧАСТИЯ НА ЧИТАЛИЩНИТЕ СЪСТАВИ:

-       ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ „ ПРОЛЕТ „ – МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ

-       ДЕНС КЛУБ „ КРИСТАЛ  „ – ДУРАС - АЛБАНИЯ

-       ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ ПРОЛЕТ „ – МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – РУМЪНИЯ

-       КИТАРО МАНДОЛИНЕН ОРКСТЪР – ОХРИД – МАКЕДОНИЯ

НАЦИОНАЛНА  КАМПАНИЯ  „ЗАБАВНОТО  ЛЯТНО  ЧЕТЕНЕ”

И тази година ,за осми пореден път,библиотеката при НЧ”Братя Миладинови -1914” гр.Петрич се присъединява  към Националната  кампания „Забавното лятно четене „.В забавните летни занимания изпълнени с игри, децата трябва да включат и книгите.

Четенето на книги е омагьосващо   и важно ,защото четенето помага на децата да надникнат в нови светове и да разберат  истините за живота.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!   ОЧАКВАМЕ  ВИ !!! 

Днес, на 8 юни, се навършват две години от кончината на българския поет и автор на много български песни – Евтим Евтимов. Той е сред популярните съвременни български поети, познат най-вече с любовната си лирика. Автор е на повече от 40 книги. Много от стиховете му са използвани като текстове за песни, превърнали се в хитове в България. Сред тях са „Високо“, “ „Грешница на любовта”, „Обич за обич“ и други. В продължение на близо шест десетилетия Евтим Евтимов присъства в националното ни литературно битие и оставя ярко присъствие в съвременната ни любовна лирика. Той записва името си сред най-талантливите ни автори, които творят художествената проза, хумор, сатирата и оставя след себе си значими произведения с патриотична и социално-гражданска насоченост.
Творец, поет, човек – Евтим Евтимов ще бъде един от онези специални хора, за които винаги ще говорим в сегашно време. Споменът за него остава запечатан в паметта и сърцата ни благодарение на множеството си стихотворения, превърнати в песни и чувства.
КОНКУРС  “ ЧЕТЯЩИЯТ   ЧОВЕК

Библиотеката при НЧ”Братя Миладинови-1914“  гр.Петрич награди победителите в конкурса за най-много прочетени книги през изминалата 2017година. А те са:

      Деница Петрова Йочева – ОУ”Кочо Мавродиев”

      Станислава Асенова Батева – ОУ”Кочо Мавродиев”

      Виктория Славеева Димитрова- ОУ”Гоце Делчев”

      Димитрина Владимирова Кирякова-ОУ”Христо Смирненски”

Всички получиха награди-грамота и книги.Целта на конкурса е да насърчи четенето сред подрастващите.
ВЪЗПИТАНИЦИТЕ  НА МАРИНА ДИМОВА ОТ КЛУБА  ПО МОДЕРНИ ТАНЦИ И БАЛЕТ „ КРИСТАЛ”

СЪТВОРИХА СВОЯТ ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ  „ ДОЛИНАТА  НА ПРИКАЗКИТЕ” , С КОЙТО  ЗАКРИХА  УЧЕБНАТА  2017/2018 Г. И ОЧАРОВАХА ПУБЛИКАТА С НЕВЕРОЯТНИЯ СИ ТАЛАНТ , ГРАЦИЯ И ОТЛИЧНА  ХОРЕОГРАФИЯ , ПОКАЗВАЙКИ , ЧЕ СПЕЧЕЛЕНИТЕ  ПРЕСТИЖНИ  НАГРАДИ  ПРЕЗ  ИЗМИНАЛАТА  ГОДИНА СА НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНИ .
ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА МЛАДИТЕ ПИАНИСТИ

ТАЛАНТЛИВИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ КЛАСА ПО ПИАНО НА ИРИНА НАЗЪРОВА ПОКАЗАХА ЗАВИДНИ УМЕНИЯ НА ПИАНОТО , СВИРИХА ПОПУЛЯРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ОТ МОЦАРТ, БАХ,ЧАЙКОВСКИ И ДРУГИ КОМПОЗИТОРИ .


 


 


 


 


 

ПРАЗНИК   НА  БУКВИТЕ

 

Детски отдел на библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914” – гр. Петрич посрещна своите най-малки приятели от Целодневна градина „Калина Малина” в навечерието на 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

Децата с голям интерес разгледаха книжките за най-малките, рецитираха стихчета , посветени на светите братя Кирил и Методий, а г-жа Божикова им прочете приказката „Сливи за смет” на Ран Босилек.
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС И ГРАФИКА НА арх. ВЛАДО ДЕРЕДЖИЕВ

24 МАЙ – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

В навечерието на 24 май – Ден на славянската писменост и култура библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914” – гр. Петрич подреди  изложба от редки и ценни книги, съхранявани в архивния фонд на библиотеката.

Изложбата ще продължи до края на месец май и е продължение на мероприятията от Майските дни на културата.

Библиотеката организира и Ден на отворените врати. Всеки регистрирал се за читател до края на месеца няма да плаща годишна читателска такса.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!

Ела в библиотеката и открий удоволствието от четенето!


ВЪЛШЕБНА НОЩ В БИБЛИОТЕКАТА

Неповторимо изживяване предложи библиотеката при НЧ”Братя Миладинови-1914” на учениците от СОУ „Никола Й.Вапцаров” с преподавател г-жа Добрева.”Нощта” беше изпълнена с разнообразни игри –съставяне на литературен текст,преминаване през лабиринт на заглавия от книги,пътешествие в света на книгите и мн.др.Нощ в библиотеката е форма за насърчаване на четенето сред подрастващите.Убедени сме, че тази оригинална идея ще се превърне в добра библиотечна практика и ще се реализира и през следващите години. 
ВИГ  „СЕРЕНАДА” С  РЪКОВОДИТЕЛ СЕРАФИМ ПОПНИКОЛОВ БЕ ГОСТ – ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ЮБИЛЕЕН ФЕСТИВАЛ НА ГРАДСКАТА ПЕСЕН И СЕРЕНАДА

„ПОД  КУЛИТЕ НА СТРУМИЦА”  ,СЪСТОЯЛ СЕ В ДОМА НА КУЛТУРАТА  „АНТОН ПАНОВ”   ГР.  СТРУМИЦА - МАКЕДОНИЯ.
ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СВЕТЛА ГОЧЕВА И МАРИНА ДИМОВА ОТ  ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА ПРИ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914”

ОТКРИХА ТЪРЖЕСТВЕНАТА ПРОГРАМА  НА РУСКИ КЛУБ

„ ЕДИНСТВО” ГР.ПЕТРИЧ  ПО ПОВОД 9 МАЙ В Р-Т „БУЛГАРИ”. 

Библиотеката при НЧ”Братя Миладинови -1914” гр.Петрич поздравява всички библиотечни специалисти с професионалния празник  11май – Ден на библиотекаряПОРЕДЕН  ГОЛЯМ  УСПЕХ  ЗА   КЛУБА  ПО  МОДЕРНИ  ТАНЦИ И  БАЛЕТ    „КРИСТАЛ”

Поздравления за малките и големи танцьори от Денс клуб „Кристал” при  НЧ ”Братя Миладинови1914”  с  ръководител Марина Димова,  които  спечелиха   Специалната награда  на   ЮЗУ "Неофит Рилски" , Първо място за хореография  и    8  призови награди   в  Международния  детски конкурс  "Южни слънца". 

Поздравления и за Марина Димова , която направи прекрасна нова хореография  и забележителен дебют на  групите  с изпълнения като  „Малките русалки”,  „Горските нимфи” , „Малефисента „  и др.


І място - ІІ в.гр. Характерните "Цигански романс"
І място І в.гр хип хоп "В нашия двор"
ІІ място І в.гр характерните - "Ухание на лотоса"
ІІ място ІІ в гр съвременни "Малефисента"
ІІ място ІІ в.гр. хип хоп "Тичър микс"
ІІ място МИНИ хип хоп "Пауер"
ІІІ място І в.гр. съвременни "Горските нимфи"
ІІІ място МИНИ хип хоп "С музика в сърцето" /Бейби 1 Благодарности и навсички родителите, които подкрепиха участието на децата в това прекрасно събитие!


 


 


 


 

РИТУАЛ  „ВЕЧЕ СЪМ ЧИТАТЕЛ”

 

Продължават мероприятията, посветени на детската книга в библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914” – гр. Петрич  през пролетния месец май.

Срещата  с познатите  приказни герои – Галената Богданка, Котаракът в чизми, Червената шапчица, Хитър Петър и др., в чийто роли се превъплътиха ученици от ОУ „Кочо Мавродиев” приятно изненадаха първокласниците от всички основни училища в града. Бъдещите малки читатели се запознаха с Молбата на книгата и обещаха да се грижат за здравето на книжките – да не ги драскат, да ги пазят чисти и да ги връщат навреме.

С голям интерес читателите на Детски отдел на библиотеката се включват в анкетата „Коя любима книжка желаете да намерите в библиотеката?”. Така те участват в подбора и обновяването на детския фонд с нови книжки. 

Продължава  попълването на анкетните карти в Детски отдел на библиотеката „Коя книжка искате да намерите в библиотеката?”. По този начин децата участват пряко в процеса на подбор и обновяване на библиотечния фонд с нови книги.НА ГОСТИ НА БИБЛИОТЕКАТА
Слънчевите деца от Дневен център „Слънце” бяха на гости на библиотеката по повод 23 април - Международен ден на детската книга.Заедно със своите преподаватели децата разпознаха любими детски приказни герои, нарисувани на паната. 

 


 

Общинска администрация Петрич и Читалище „Братя Миладинови” , изразяват своите дълбоки съболезнования по повод кончината на Тончо Русев.

Поклон пред паметта на великия композитор, написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди, не само на български, но и  на международни музикални конкурси.
Той остави ярка следа в родната естрада, като много от творбите му ще останат завинаги в сърцата на поколения българи – „Ти сън ли си“, „Панаири“, „Наше лято“, „А дали е така“, „Може би“, „Огън от любов“, „Телефонна любов“, „Топъл дъжд“… изпълняни от Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Веселин Маринов, „Сигнал“, Щурците“….
Композиторът е един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър, той е в първия състав на Биг бенда на Българското национално радио, основава заедно с Димитър Ганев, Морис Аладжем оркестър „Балкантон“, ръководи отдел „Естрада“ към Концертна дирекция.
За петричани е огромна чест, че талантливият българин дълги години бе и част от журито на международния фестивал „Златен Кестен”. Безкрайно признателни сме му за големия принос към утвърждаването на фестивала, с който се гордеем.

Тончо Русев ни напусна, но не е възможно да забравим човек, който е създал толкова песни и сътворил толкова красота в своето изкуство. Човекът, творил със сърце и душа, ще бъде помнен и обичан. Неговата музиката, на която поколения българи са се радвали, страдали са и са обичали ще остане във времето, беше е и ще бъде.

Поклон пред паметта му!

 


 ЕДИН РАЗЛИЧЕН ПОГЛЕД КЪМ

Чаровните танцьорки от Денс клуб  „Кристал”  през фото обектива на Антон Коларов. Повече снимки вижте на фейсбук страницата ни.

 „Спомен за Влади…”

Концерт – спектакъл

В памет на нашия незабравим колега и талантлив изпълнител Владислав Вълчев – дългогодишен ръководител на оркестър „Пролет” и преподавател в Детска музикална школа при

НЧ „Братя Миладинови – 1914” Петрич.

 


 

Благодарим на г-жа Балийска за поканата да открием XX Национален телевизионен фестивал „Малките големи таланти” състоял се в Националния  дворец на децата София.
2 април МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КНИГАТА

 

         Книгите отново поемат на поход към своите читатели. За седма поредна година в рамките на Националната кампания „Походът на книгите”, чийто фокус е насърчаване на ранното детско четене в библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914” ученици ще четат откъси от свои любими детски книжки и ще откриват нови светове. Първолаци от основните училища в града ще се срещнат с незабравими герои от приказките, а тези които са участвали в конкурса за най-много прочетени книги през изминалата 2017 г. ще получат грамота и награди.

                  ЗАПОВЯДАЙТЕ!!! 

СЪС ЗАСЛУЖЕНИ ПРИЗОВИ  МЕСТА СЕ ЗАВЪРНАХА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СВЕТЛА ГОЧЕВА ОТ ВОКАЛНА ГРУПА „ СИЯНИЕ” ПРИ НЧ „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” ОТ ФЕСТИВАЛА „ ПЛАНИНСКИ ПЕРЛИ ” – БАНСКО

 

Дженифер Илиева - Първо място – трета  възрастова група.

 

Владимира и Виктория Андрееви- Второ  място – първа възрастова група .

 

Снежана Полизоева и Светла Млеканова - Трето място - втора възрастова група.

 
Поздравления и за Андон Божанин

ръководител на Танцова фолклорна група при НЧ” Братя Миладинови – 1914” които спечелиха заслужено първо място на фестивала „Планински перли” Банско.ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ДЕНС КЛУБ „КРИСТАЛ” ПРИ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” , КОИТО УЧАСТВАХА ВЪВ ФЕСТИВАЛА „ ПЛАНИНСКИ ПЕРЛИ ” – БАНСКО

С 9 Купи за призови места и 11 медала се завърна Денс клуб „Кристал” при НЧ „Братя Миладинови” от фестивала „Планински перли”, който се проведе в гр. Банско. Поздравления за малките и големи „кристалчета”, които се постараха да се представят най-добре! Поздравления и благодарности на техните родители за всеотдайност, търпение, безкрайната обич и добро възпитание, което показаха децата.

Спечелени награди:

І място – характерните 1ва възр. гр / руски танц „Бояришна”
І място – характерните ІІ ра възр гр / „Ухание на лотоса” 
І място – характерните танци ІV възр. гр. „Цигански романс”
І място – шоу денс – 2-ра възр.гр. / „Цвят лилав”
І място – шоу денс – ІV възр гр. / „Феникс”
І място – стрит стайл хип хоп – цялостно представяне на групи
ІІ място – шоу денс І ва възр гр / Бейби 1 – С музика в сърцето
ІІ място – шоу денс ІІІ възр гр. / „Пепеляшка”
ІІІ място – шоу денс І възр гр. / Бейби 2 „Селфи”

Медали:
Златен медал – Дарина Матолова / соло „Палечка” І възр.гр. шоу денс
Златен медал – Мария Танкова/ соло „Искра” – ІІІ възр гр. шоу денс
Златен медал – Надя Толева/ соло „Нежност” – ІV възр гр. шоу денс
Златен медал – Любослава Великова/ соло – ІV възр гр. характерни
Златен медал – Мариам Бисеркова и Божидара Смилянова / дует, шоу денс 
Златен медал – Ванеса Чапова и Виолета Гогова /дует, бели денс
Сребърен медал – Мила Тодорова/ соло „В ритъм” – І възр гр, шоу денс
Сребърен медал – Ванеса Чапова/ соло „Вятърче” – ІІІ възр гр, характерни
Бронзов медал –Виолета Гогова / соло „Калинка” , ІІ възр гр. характерни
Бронзов медал Елия Стоянова / соло „Розовата фея”, ІІ възр гр. шоу денс
Бронзов медал – Мария Дюзова/ соло – ІІ възр.гр , шоу денс

Още веднъж поздравления с пожелания за много успехи, вдъхновение и творчески постижения за всички!!

 


 


 


 

Съвместна инициатива на НЧ „Братя Миладинови 1914” и Отечествен съюз – Петрич в р-т „Булгари” по повод Международния ден на жената – 8 март. 
За поредна година тази съвместна инициатива събра всички дами от града. Те бяха поздравени от възпитаниците на НЧ „Братя Миладинови” – Дженифър Илиева , Никол Христова , Владимира и Виктория Андрееви от класа на Светла Гочева и великолепните танцьори от Денс клуб „Кристал” с ръководител Марина Димова .

 


 

Над 300 самодейци от Община Петрич честваха деня на художествената самодейност в ресторант „Булгари“

Всички присъстващи на празника бяха поздравени от зам.- кмета на Община Петрич – Илияна Попова , която им пожела много бъдещи изяви на национално и международно ниво и да продължат да представят достойно общината. На всички читалищни секретари бяха връчени поздравителни адреси. Гичка Тренева – секретар на НЧ „Братя Миладинови 1914“ – Петрич също поздрави самодейците и благодари на зам.- кмета Илияна Попова за финансовата и морална подкрепа към всички самодейни състави от Община Петрич.

Официални гости на празника бяха Илияна Попова - Заместник кмет - „Хуманитарни дейности”, Методи Бисерков – Началник отдел „Образование и култура”, Нина Попова – Директор дирекция „Образование и култура“и Емилия Стамчева – гл. счетоводител Община Петрич.

В празничната програма взеха участие Денс клуб „Кристал” при НЧ „Братя Миладинови -  1914”гр.Петрич , ЖПГ „Трендафил” с. Марикостиново ,  МПГ с.Ген. Тодоров и Стойна Трушанова – с. Кулата.

Празничната вечер се превърна в истински спектакъл ,където хореографи,певци,музиканти и фолклористи се веселиха заедно и показаха своите завидни певчески и танцови умения.

 
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !

НА 28.02.2018Г.ВЪВ ФОАЕЙЕТО НА НЧ ”БРАТЯ МИЛАДИНОВИ - 1914” БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБА НА МАРТЕНИЦИ В КОЯТО СЕ ВКЛЮЧИХА УЧЕНИЦИ ОТ I  ОУ “КОЧО МАВРОДИЕВ” , IV ОУ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” И НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ” СЛЪНЦЕ” . ВОДЕЩАТА НА ТЪРЖЕСТВОТО ВИЛИ ДУНДЕВА ПРЕДСТАВИ  ЛЕГАНДАТА ЗА МАРТЕНИЦАТА.  С МНОГО СТИХОТВОРЕНИЯ И ПЕСНИ БЕ ПОСРЕЩНАТА  БАБА МАРТА , КОЯТО ЗАКИЧИ С  МАРТЕНИЦИ ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ .

 


 

НЧ „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ФАКЕЛНОТО ШЕСТВИЕ ОРГАНИЗИРАНО ОТ ОБЩИНА ПЕТРИЧ ПО ПОВОД 145 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 
УРОК ПО РИСУВАНЕ В БИБЛИОТЕКАТА 

УЧЕНИЦИ ОТ 5 - ТИ КЛАС ПРИ СУ”НИКОЛА Й.ВАПЦАРОВ” С ПРЕПОДАВАТЕЛ Г-ЖА ВЪЧЕВА ПРОВЕДОХА СВОЯ УЧЕБЕН ЧАС ПО РИСУВАНЕ В БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ „ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” . ОСВЕН БЕСЕДА ЗА ИЛЮСТРАЦИЯТА ИЗНЕСЕНА ОТ БИБЛИОТЕКАРКАТА Г-ЖА БОЖИКОВА , УЧЕНИЦИТЕ СЕ ЗАПОЗНАХА С ИЛЮСТРАЦИИ НЕ САМО НА БЪЛГАРСКИ , НО И НА ЧУЖДИ ХУДОЖНИЦИ ИЛЮСТРАТОРИ.СПЕЦИАЛЕН МУЗИКАЛЕН ПОДАРЪК ПОДНЕСОХА

ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СВЕТЛА ГОЧЕВА КЛАС ВОКАЛНО ПЕЕНЕ , ДЕНС КЛУБ „КРИСТАЛ” С РЪК. МАРИНА ДИМОВА И ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ С РЪК. МАРИЯ ЯНЕВА.

ПОЗДРАВЪТ БЕ КЪМ  ВСИЧКИ ЖЕНИ КОИТО СЕ СЪБРАХА ДА ОТПРАЗНУВАТ БАБИНДЕН В РЕСТОРАНТ „БУЛГАРИ”, ДА ОТДАДАТ ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИТ И БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ЛЕКАРИТЕ И АКУШЕРИТЕ.
БЛАГОДАРИМ НА РУСКИ КЛУБ „ ЕДИНСТВО „ ПЕТРИЧ

ЗА ПОКАНАТА  ДА ПОСРЕЩНАТ  ЗАЕДНО С ДЕНС КЛУБ „КРИСТАЛ”  ПРИ  НЧ „БРАТЯ  МИЛАДИНОВИ - 1914” СТАРАТА НОВА ГОДИНА В РЕСТОРАНТ „БУЛГАРИ”.
ДЕНС КЛУБ „КРИСТАЛ” НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ НА НАЙ-ДОБРИТЕ СПОРТИСТИ ЗА 2017Г. НА ОБЩИНА ПЕТРИЧ

ПОРЕДНО УЧАСТИЕ НА ДЕНС КЛУБ ”КРИСТАЛ” В КОЛЕДНИЯ СПОРТЕН ТУРНИР ЗА КУПАТА НА ОБЩИНА ПЕТРИЧПразничен Коледен Концерт поднесоха на петричани

Възпитаниците на Мария Янева -  Детски танцов фолклорен състав и ансамбъл „Пролет”Невероятен Празничен Новогодишен Концерт

поднесоха на публиката талантливите музиканти на Китаро – мандолинен оркестър с диригент Тодор Ковачев. В препълнената зала звучаха майсторските изпълнения на един изключителен оперен певец Юрий Николов – тенор, гастролиращ  артист по най- големите световните сцени.

„ Аве Мария”,”Радецки марш”,”Наздравица”,”Кан – кан” и български народни песни бяха част от музикалния подарък към петричката публика.Коледни вълшебства” подариха възпитаниците на Школата по изкуства при НЧ „Братя Миладинови – 1914” – гр. Петрич

Незабравим коледен концерт поднесе на петричани  Школата по изкуства към НЧ „Братя Миладинови  1914”  гр. Петрич .Официални гости на тържеството бяха Георги Тренчев – Председател на ОбС гр. Петрич, Нина Попова и Методи Бисерков  представители на ОА - гр. Петрич.В празнична атмосфера и препълнена зала родители и гости се насладиха на прекрасните изпълнения на децата от Детска музикална школа, на талантливите танцьори от Детски танцов фолклорен състав, а грациите от Денс клуб „Кристал” представиха една пъстра палитра от музика и танц, елегантно подчертани с разкошни сценични костюми.

Празничната атмосфера бе допълнена от даровитите изпълнители на ВГ „Съншайн”, които изпяха любими коледни песни.

В Коледния концерт се включи и Общински детски духов оркестър към НЧ „Братя Миладинови – 1914”, които допринесоха за доброто настроение и коледен дух.
НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА “КОЛЕДА ЛЮБИМА И ЖЕЛАНА” ЗА ПРИКАЗКА, СТИХОТВОРЕНИЕ И ЕСЕ

 

          На 15.12.2017 г. жури в състав: Председател – Катя Кирянова и членове Ваня Мътнешлиева и Геновева Калчункова обяви резултатите от класирането.

                  КОНКУРС ЗА ПРИКАЗКА

-      Първо място – Надежда Дюлгерова от СУ „Никола Вапцаров” за приказката „Коледен сън”

-       

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

 

КОНКУРС ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ

         -Първо място – Елеонора Добрева от СУ „Никола Вапцаров” за стихотворението „Коледна магия”

         -Второ място – Стоян Илиев от ОУ „Христо Смирненски” за стихотворението”Коледно настроение”

         -Второ място – Атанася Танева от ОУ „Христо Смирненски” за стихотворението „Коледно чудо”

         -Трето място – Габриела Бадалова от ОУ „Христо Смирненски” за стихотворението „Празник най-желан”

                  КОНКУРС ЗА ПРИКАЗКА

-      Първо място – Денислав Свечев от СУ „Никола Вапцаров” за приказката „Мечтаната Коледа”

-      Второ място – Димитрина Кирякова от ОУ „Христо Смирненски” за приказката „Непослушното джудже”

-      Трето място – Ивана Недева от СУ „Никола Вапцаров” за приказката „ Коледно приключение”

ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

КОНКУРС ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ

-      Първо място – Екатерина Свечева от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” за стихотворението „Среща с Исус”

-      Второ място – Гергана Златева от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” за стихотворението „Исус до човека”

-      Трето място – Ивелина Златева от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” за стихотворението „Рождество”

-      Трето място – Станислава Стефанова от ПГ „Пейо Яворов” за стихотворението „Рождество”

КОНКУРС ЗА ЕСЕ

-      Първо място – Елена Таракова от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” за есето „Наречен на Богородичка”

-      Второ място – Екатерина Свечева от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” за есето „Вълшебната коледна врата”

-      Второ място – Теодора Рибарова от ПГ „Пейо Яворов” за есето „Пера от ангели”

-      Трето място – Мария Бакалова от ПГ „Пейо Яворов” за есето „Тайнство от небето”

 

Всички участници в конкурса получиха грамота за участие, а класиралите се – грамота и предметни награди.

 Поздравления за талантливите възпитаници на

Светла Гочева от класа по поп и джаз пеене които ни поднесоха този невероятен концерт.Честито пенсиониране на Снежана Манчева -

секретар на НЧ „Мануш Войвода 1958”  от с.Долна Рибница един от доайените на читалищното дело в Община Петрич


 

 ПОЗДРАВЛЕНИЯ

за талантливите танцьори от Детски танцов фолклорен състав с ръководител Мария Янева , които се завърнаха с престижната III награда от Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” гр.Банско.
ГРЕЙНА КОЛЕДНАТА ЕЛХА

В празничната програма се включиха танцьорите от Денс клуб „Кристал”с ръководител Марина Димова и ВГ „Съншайн” с ръководител Светла Гочева.

 


 21 НАГРАДИ ЗА ДЕНС КЛУБ "КРИСТАЛ" ПРИ НЧ "БРАТЯ МИЛАДИНОВИ - 1914" ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА”УТРИННА ЗВЕЗДА” БАНСКО, ПРОВЕЛ СЕ НА 29.11.2017 – 03.12.2017Г.

 

С 21 награди Денс клуб „Кристал” при НЧ ”Братя Миладинови” се завърна от Международен фестивал „Утринна звезда ”, ежегодно провеждан в гр.Банско. Над 2000 участника от Украйна, Русия, Македония и България се състезаваха в различни танцови дисциплини и възрастови категории. „Кристал” участва със 78 представители и извоюваха следните награди:

ГРАН-при на Фестивала за цялостно представяне 
І-во място Танцово шоу Мини формация / Весели папагали и Цвят лилав/
І-во място Характерни танци 13-18г. Формация /Молдовски, Цигански /
ІІ-ро място Танцово шоу мини Малка група /Чудесата/
ІІ-ро място Характерни танци 9-13г. Формация /Ухание на лотоса/
ІІ-ро място Танцово шоу 13-18г. Формация /Феникс/
ІІ-ро място Съвременна хореография 13-18г.Малка група/ Ще съм добре/
ІІ-ро място/сребърни медали за Дует Мариам Бисеркова и Божидара Смилянова.
ІІІ-то място /бронзов медал Дарина Матолова соло”Палечка”
ІІІ-то място Ралица Хиджева Соло „Кукла на конци”
ІІІ-то място Дует Любослава Великова Виолета Гогова „Огнени души”
ІІІ-то място/бронзови медали Трио Характерни Диана Георгиева, Никол Назърова, Емилия Лукова „Тарантела”
ІІІ-то място Танцово шоу Мини Малка група / „Кукли „ и „Селфи”
ІІІ-то място Танцово шоу Мини Малка група /”Чудесата „
ІІІ-то място Танцово шоу Мини Формация „Мини Кристал” / Ще е супер, Адел/
ІІІ-то място Характерни танци Мини малка група „Руски танц”
ІІІ-то място Хип-хоп 13-18г Формация „Тичърмикс
ІІІ-място Хип-хоп 9-13г. Формация „В нашия двор”
ІІІ-място Танцово шоу 9-13г. Формация „Цирк”, „По време на ваканцията”
Поощрителна награда – Соло Мария Танкова
Поощрителна награда – Соло Надя Толева 
Поздравления на момичетата за заслужените награди!!!
70 – Годишен юбилей на Катя Кирянова с участието на възпитаници от школата по изкустваПърви уроци по музика в Детска музикална школа
Малчуганите от ЦДГ „Слънце” с преподавател г-жа Манчева посетиха музикалната школа при НЧ ”Братя Миладинови - 1914” и с голям интерес разгледаха инструментите .
Поздрав към тях направи Гичка Тренева от класа по пиано с преподавател Ирина Назърова.


 


 

Благодарим на организаторите на VII Международен турнир по борба „Серафим Бързаков” които поканиха възпитаниците от Школата по изкуства при НЧ „Братя Миладинови – 1914” да открият турнира.

 


 


 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

НА ГОСТИ НА БИБЛИОТЕКАТА

 

По повод Националната седмица на четенето в библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914” най-малките бъдещи читатели от ЦДГ „Слънце” бяха на гости .. Децата с удоволствие изслушаха кратката беседа, с която Димитрина Божикова им показа, че книжките са живи и трябва да се пазят чисти и здрави.

За награда всички деца получиха книжки за оцветяване и обещаха да дойдат пак.


 

Празничен концерт на Школата по изкуства по повод откриването на новата творческа учебна година .
НАГРАЖДАВАНЕ IV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЛЮБОВНА ЛИРИКА „ГОРЧИВО ВИНО 2017„


 


 

Участие на ансамбъл „Пролет” при НЧ”Братя Миладинови – 1914”гр.Петрич в  34 Международен фолклорен фестивал „Карпати” – Румъния 

 


 

ЛЕВСКИ – 180 г. безсмъртие

В знак на признателност пред подвига и делото на Васил Левски ученици от ОУ „Кочо Мавродиев” – гр. Петрич подеха благородната идея да напомнят на хората, че пътят, който трябва да следваме е път, по който са вървели поколения, път, който следваме и ние – днешните потомци на Дякона.

Благодарим на тези деца – днешните млади патриоти, които не пропуснаха и библиотеката в своята обиколка.

Библиотеката е мястото, където се съхраняват безценните искрици на миналото, чрез тях ще погледнем и в бъдещето.

Поклон пред саможертвата и величието на този велик българин, който пробужда съвестта ни, носим го в умовете и сърцата си!


 

Поздравления за отличното представяне на танцьорите от Детски танцов фолклорен състав с ръководител Мария Янева при НЧ”Братя Миладинови – 1914” ,които взеха участие в Международен фестивал за музика и танци град Будва – Черна гора. 


 

ЗАБАВНОТО   ЛЯТНО   ЧЕТЕНЕ

  

Най- после ваканцията дойде!

Време е за игри и лудории!

Но е време и за забавното лятно четене.

За поредна година библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914” – гр. Петрич стартира кампанията „Забавното лятно четене”. За децата от всички училища на гр. Петрич широко отвори вратите си  детски отдел на библиотеката.

Очакват ви срещи с любими приказни герои и много приключения.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!
„ВЕЧЕР НА МАНДОЛИНАТА  - МУЗИКАТА НА ЛЮБОВТА „

КОНЦЕРТ С УЧАСТИЕТО

 НА

КИТАРО-МАНДОЛИНЕН ОРКСТЪР ПРИ НЧ”БРАТЯ МИЛАДИНОВИ – 1914” ПЕТРИЧ

МАНДОЛИНЕН КВАРТЕТ „СЕЗОНИ”  - СОФИЯ

МАНДОЛИНЕН ОРКСТЪР „ ПЕТЪР ПАНОВ” КЪМ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ ХРИСТО БОТЕВ – 1884” СЕЛО МИРКОВО 

Талантите на НЧ”Братя Миладинови – 1914”отпразнуваха  приключването на учебната година със заключителен концерт на Школата по изкуства в който взеха участие възпитаниците  на Детска музикална школа от класовете по китара, мандолина , акордеон, поп и джаз пеене , народно пеене, Детски фолклорен танцов състав, Денс клуб „Кристал” , Детски духов оркестър и Рок група „Max Degrees”, изпълнителите показаха завидни умения и професионализъм.Концертът достави истинско настроение и се превърна в страхотен празник за участниците и многобройната публика на градския площад . 

Много настроение и усмивки предизвикаха талантливите танцьори  от Денс клуб „Кристал” по време на участието си в IV Международен фестивал на музикалното и танцовото изкуство „Морска Звезда” Паралия Катерини -Гърция.


Заключителен концерт на талантливите пианисти с преподавател Ирина Назърова при НЧ”Братя Миладинови – 1914”гр.Петрич


 

Китаро - мандолинен оркестър при НЧ”Братя Миладинови – 1914”гр. Петрич, с диригент Тодор Ковачев, взе участие в Празника на мандолината „Свири ти моя мандолино”, организиран от Министерството на културата, НЧ „Христо Ботев – 1884” с. Мирково и Община Мирково.

Празникът на мандолината се провежда за първи път и в него се включиха седем мандолинни формации от цялата страна.
СЕДЕМ КУПИ И ДИПЛОМИ СПЕЧЕЛИ  ДЕНС КЛУБ "КРИСТАЛ" В ХVІІІ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ КОНКУРС „ЮЖНИ СЛЪНЦА“ ПЕТРИЧ – 2017

Седем призови награди получиха Денс клуб „Кристал“ с ръководител Марина Димова на ХVІІІ  Mеждународен  детски конкурс „Южни слънца“ Петрич – 2017.

Чаровните танцьори се представиха отлично ,очароваха журито и публиката и заслужено спечелиха :


-  ІІ място в категория Модерни танци на втора възрастова група
-  ІІ място в категория Хип-хоп танци на първа възрастова група

-  II  място в категория Характерни танци на първа възрастова група

-  ІІІ място в категория Модерни танци на мини група 

-  ІІІ място в категория Модерни танци на   първа възрастова група     

-  IIІ  място в категория Характерни танци на втора възрастова група

-  IIІ  място в категория Характерни танци на мини група група
ИЗЛОЖБА-ЖИВОПИС

НА ЯНКО ГЪРКОВ

ПОСВЕТЕНА  НА 24 МАЙ  – ДЕН НА  БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА  И НА СЛАВЯНСКАТА ПИМЕНОСТ

 

Талантливият петрички художник Янко Гърков се занимава с рисуване и пластика от дърво и има над 20 самостоятелни изложби през годините.

Той представя поредната си самостоятелна изложба във фоайето на НЧ“Братя Миладинови – 1914“гр.Петрич. 

ЗАПОВЯДАЙТЕ !
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТАЛАНТИТЕ ОТ ДЕНС КЛУБ „КРИСТАЛ“, КОИТО СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ РИМ С ТРИ ПЪРВИ НАГРАДИ !

С три първи награди, Специална награда за най-добър състав в характерните изпълнения  и  безплатно участие във  фестивала в Хърватия се завърнаха грациите от Денс  клуб  „Кристал“  от  Международен  танцов фестивал в Рим – Италия, където премериха сили  със състави от Сърбия, Русия, Хърватия, България, Италия и др.

Талантливите  танцьори на Марина Димова  участваха  във фестивала с три изпълнения, като и трите бяха отличени с най-високи награди от Международното жури в Италия. Две първи награди грабнаха момичетата за групови танци:

І-во място -  юниори в категория арт-денс за танца "Феникс"
І-во място -   юниори, характерни танци "Молдовски"  

І-во място и Златен медал за солово изпълнение бе връчен на Мария Танкова за танца „Полет на душата.
Ръководителката на Денс клуб "Кристал", Марина Димова изказа своята благодарност към ръководството на НЧ "Братя Миладинови"  и Община Петрич, без подкрепата на които това прекрасно пътуване  нямаше да осъществи.
Ритуал „Вече съм читател“

Библиотеката при НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – гр. Петрич посрещна своите най-малки читатели. Всички първокласници от гр. Петрич , които вече могат да четат взеха участие  в ритуала „Вече съм читател“. За тях това бе приятно изживяване, при което се запознаха по интересен  и неповторим начин с правилата на библиотеката, разбраха каква е разликата между книжарница и библиотека, прочетоха Молбата на книгата. Приказните герои Принцесата, Хитър Петър, Котаракът в чизми, Галената Богданка, Червената шапчица, Доктор Ох Боли им разказаха част от своите приказки, показаха им как да пазят книжките чисти и здрави. В ролята на приказните герои бяха ученици от Първо основно училище „Кочо Мавродиев“. Наред с драматизацията на приказките, децата също показаха своите артистични заложби – пяха песнички, рецитираха стихове и обещаха да дойдат пак.


 

 


 

 Конкурс  „Четящият човек“

Библиотеката награди участниците с най-много прочетени книги в конкурса. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред най-малките и да възпитава любов към книгите.С най-много прочетени книги за 2016г. са :

-       Александра Порлидалиева – ОУ „Кочо Мавродиев“

-       Сияна Стражакова – ОУ „Гоце Делчев“

-       Деница Христова – ОУ „Кочо Мавродиев“

-       Полина Чумаченко – ОУ „Кочо Мавродиев“

-       Анфиса Чумаченко – ОУ „Кочо Мавродиев“

Всички  получиха грамоти и книги.

Прочетените книги остават завинаги в жита ни. От тях черпим пример и вдъхновение за бъдещето ни.

 


 

С Гран при,връчен лично от  президента на фестивала и президента на Секция на Международен Танцов Съвет Юнеско - г-н Кирил Костадинов и много призови награди се завърнаха грациите от Клуб за модерни танци и балет „Кристал“ с ръководител Марина Димова от Националния танцов шампионат София 2017,който се проведе  на 22 и 33 април в зала „Искър“.

Със завладяваща хореография, невероятно присъствие на сцената и отлични технически умения танцьорите заслужено получиха много купи и грамоти:


- І място - характерни танци 9-13 г. формация /"Ухание на лотоса"
- І място - характерни танци дует "Огнени души" Любослава Великова и Виолета Гогова
- І място - Ралица Хиджева- соло хип хоп 9-13 г.
- І място - танцово шоу до 9 г. малка група /Крисия и Руски/
- ІІ място - 9-13 г малка група хип-хоп
- ІІ място - 9-13 г. формация хип хоп
- ІІ място - соло Гичка Тренева шоу денс "мини"
- ІІ място - формация шоу денс "Мини-Кристал" - Джуджета и "Ще е супер"
- ІІ място - дует хип хоп Мария Танкова и Жанет Поповска
- ІІІ място - танцово шоу формация категория "мини"
- ІІІ място - танцово шоу формация 9-13 г. "Цирк"
- ІІІ място Мария Танкова и Жанет Поповска - характерни дует 9-13 г.

- поощрителна награда: Дарина Матолова - соло танцово шоу "мини", Мария Танкова - танцово шоу 9-13 г.

 

 LATONA 3D Cimena гостува в Петрич до 27.04.2017г, като на датите 20,21 и 25 ще почива

 


 

Незабравима вечер на класическата музика сътвори талантливото трио в състав проф. Венцеслав Николов – виолончело, който свири на 300 – годишен инструмент, Калина Митева – цигулка  и Лилия Жекова – която за първи път  свири  на подареното преди няколко дни от анонимен дарител  200 –годишно пиано на НЧ“Братя Миладинови – 1914“ .

Специални благодарности към г-жа Милена Ласкова за любезното съдействие да се осъществи този невероятен концерт!

 


 


 

Юбилейната творческа вечер на Илияна Каракочева  /Ина Крейн/ се превърна в празник на духовността.Чрез виртуално пътуване по стъпките на героите,авторката разказа съдържанието на двата романа: „Хазнатар“ и „Сладко от маслини“.Присъстващите на вечерта опитаха оригинално сладко от маслини, разгледаха авторските енергийни рисунки и получиха автограф от автора.
Пореден успех за възпитаниците от клас поп и джаз пеене.

В надпревара с над 70 деца се състезаваха възпитаниците от клас поп и джаз пеене с преподавател Магдалена Николова,които взеха участие в седмото издание на конкурса „Звезди в радиото - 2017” ,организиран от Радио Благоевград и НХГ "Св.св.Кирил и Методий" - Благоевград със съдействието на Регионалното управление на образованието.
Успешно представяне, диплом,предметни награди  и овации на публиката заслужиха  Снежана Полизоева – награда на РУО -Благоевград, София Куирокидо – награда на детското жури, Никол Христова, Никол Илиева – поощрителни награди и  Анджела Стоянова- специална награда. Поздравления за  тяхната преподавателка – Магдалена Николова,която успешно пое щафетата от Стела Георгиева,заминала да работи в София.  

Магдалена Николова е завършила Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. В момента, освен в читалището ,е преподавател и в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“   гр. Благоевград по поп и джаз пеене. Подготвила е много ученици, спечелили престижни награди в различни форуми – Лилия Стефанова – бег вокалистка в шоуто на Слави, Яница Рачева – финалистка в „Гласа на България“, Денис Христов – финалист в „Гласа на България“, в момента работи в Лондон – Англия и мн. др.

Журито бе в състав г-н Марин Митов – директор на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”, Борис Янев – диригент на Биг бенд - Благоевград, Валери Димчев – преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски”, Елисавета Каменичка – директор на Радио Благоевград и Петьо Кръстев.

Класираните изпълнители ще вземат участие в гала концерта на конкурса „Звезди в радиото – 2017г.”, който ще се проведе през месец май в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.
Международен ден на детската книга
Националната кампания "Походът на книгите" стартира с приказен празник на детската книга в Детски отдел на библиотеката.В ролята на приказен разказвач за децата от I I а клас на ОУ "Гоце Делчев" се включи петричката писателка Илияна Каракочева.Освен четенето на приказки,децата заедно с писателката сътвориха своя нова приказка, разиграха асоциативна игра,за което получиха много награди - книжки и лакомства.На 12.04.2017 в малък салон на НЧ"Братя Миладинови - 1914" от 19:00часа гостува НА БИС, концерт-среща с ВЕНЦИСЛАВ НИКОЛОВ, билети на каса в читалището.

21 март – Световен ден на поезията
Всеки читател посетил библиотеката на 21 март - Световния ден на поезията получи награда – книга от български поети. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.
Поезията е терапия на чувствата , която би могла да придаде друг смисъл на живота.

 


 

НЧ „Братя Миладинови – 1914” представи новата поетична книга на Кирил Аспарухов  „Реквием за мама“ и  романа "Мъжко време" на служилият в петрички гарнизон писател Павлин Павлов.

НЧ „Братя Миладинови – 1914” представи новата поетична книга на Кирил Аспарухов  „Реквием за мама“ и  романа "Мъжко време" на служилият в петрички гарнизон писател Павлин Павлов.

 


 

Съвместна инициатива на НЧ „Братя Миладинови 1914” и Отечествен съюз – Петрич в р-т „Булгари” по повод  Международния ден на жената – 8 март.
За поредна година тази съвместна инициатива събра всички дами от града. Те  бяхя  поздравени  от възпитаниците на НЧ „Братя Миладинови” –  Дженифър  Илиева и Снежана Полизоева  от класа на  Магдалена Николова, великолепните танцьори от Денс клуб „Кристал” и дуетно  изпълнение на Мариам  Бисеркова  и  Божидара  Смилянова с ръководител Марина Димова и  Таня  Новкова от клас  пеене с преподавател Владислав Вълчев.

 Над  400 самодейци от Община Петрич честваха деня на художествената самодейност  в ресторант „Булгари“

 

Всички присъстващи на празника бяха поздравени от кмета на Община Петрич – Димитър Бръчков , който им пожела много бъдещи изяви  на национално и международно ниво и да продължат да представят  достойно общината. На всички читалищни секретари бяха връчени поздравителни адреси.    Гичка  Тренева – секретар на НЧ „Братя Миладинови 1914“ – Петрич също поздрави самодейците  и  благодари на кмета Димитър Бръчков  за  финансовата и морална подкрепа  към  всички самодейни  състави   в Общината.

 

Официални гости на празника бяха   Димитър Бръчков -  Кмет наобщинаПетрич,   Илиана  Попова -  Заместник  кмет  -  „Хуманитарни дейности”, Георги  Динев - Председател  на  Общински съвет , Методи Бисерков – Началник отдел „Хуманитарни дейности” и Нина Попова – Главен експерт „Образование и култура“.

 

В празничната програма взеха участие Детски танцов фолклорен състав „Подгорка“ при НЧ „Антон Попов 1952“ – с. Скрът, Женска фолклорна група „Подгорски славей“ при   НЧ „Антон Попов 1948“ – с. Яворница, Ансамбъл „Пролет“  при НЧ „Братя Миладинови 1914“ – Петрич и Стойна  Трушанова   от НЧ „Гоце Делчев1939“ – с.Кулата ,която е носител на множество награди от фестивали.

 

 

Празничната вечер се превърна в истински спектакъл ,където хореографи,певци,музиканти и фолклористи  се веселиха заедно и показаха своите завидни певчески и танцови умения. 


 

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !
На 28.02.от 11:00 ч. в читалище "Братя Миладинови 1914" бе открита изложба на мартеници, в която взеха участие ОУ "Кочо Мавродиев", ОУ "Гоце Делчев",ОУ "Христо Смирненски" и Дневен център "Слънце". С много песни и стихотворения в изпълнение на първокласници от ОУ „Кочо Мавродиев” и ОУ „Христо Смирненски, както и на деца от класа по пеене при читалището, с преподавател Магдалена Николова, бе посрещната Баба Марта , която подари мартеници на всички присъстващи.


 

Урок по родолюбие „Левски в сърцата ни” –  музикално-поетична композиция, посветена на 144 г. от обесването на Васил Левски. Съвместна изява на НЧ „Братя Миладинови” и ОУ „Кочо Мавродиев”.


 

„Трифон Зарезан” – тържествено честване на празника, с участието на Детски танцов фолклорен състав „Пролет“ с ръководител Мария Янева, ВИГ „Серенада”, ученици от клас народно пеене с преподавател Владислав Вълчев и ритуалът „Зарязване”, подготвен от НЧ „Братя Миладинови-1914” гр. Петрич.


 


 

НЧ „Братя Миладинови 1914” – гр.Петрич отбеляза
Деня на родилната помощ - Бабинден съвместно с „Отечествен съюз”.
Празникът бе отбелязан официално в ресторант „Булгари” с участие на очарователните танцьори от Клуб за модерни танци и балет „Кристал” и талантливите възпитаници – Снежана Полизоева и Светла Млеканова от класа по поп и джаз пеене с преподавател Стела Георгиева.
Празничен новогодишен концерт на китаро-мандолинен оркестър с диригент Тодор Ковачев и гост – изпълнителите Юрий Николов – тенор и мандолинна формация

„Елена Генова“ гр.Пазарджик с диригент Илия Митрев.


 

 Награждаване на отличените участници в ХІІІ Регионален конкурса за стихотворение, приказка и есе на тема „Коледа любима и желана“.


 


 

С 5 купи и 6 грамоти се завърна Клуб „Кристал от фестивал в Банско.

Общо 50 деца от Клуба за модерни танци и балет „Кристал“ с ръководител Марина Димова на 3 и 4 декември взеха участие в ХІХ Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ – Банско. Пред компетентно  жури  танцьорите от трите групи -„Мини Кристал“- 6г., малка група – 9г. и средна голяма група- 9-13г. , се състезаваха  в категория „Танцово шоу“, където отново показаха своя талант.

Със завладяваща хореография и отлични технически умения танцьорите се качиха на ІІ-то и ІІІ-то стъпало на почетната стълбичка и заслужено получиха множество аплодисменти от техните родители,които бяха в препълнената зала и от всички зрители,пред които показаха своята грация и красота.

 Участие на деца от Школата по изкуства в празничната програма „Грейва коледна елха“ – тържествено запалване светлините на елхата на градския площад


 


 

 


 

 НЧ „Братя Миладинови – 1914” отбеляза 1 ноември – Ден на народните будители с музикално - поетичен рецитал.В него взеха участие възпитаници от клас поп и джаз пеене с преподавател г-жа Стела Георгиева и ученици от ОУ „Кочо Мавродиев”.

 

Откриване на новата творческа учебна година в НЧ”Братя Миладинови – 1914” с участието на всички детски клубове и състави.На 01.11.2016г. от 19:00ч. в голям читалищен салонНа 19.10.2016г. от 19:00ч. в голям читалищен салонРаботна среща с читалищните секретари от гр.РадомирНационална седмица на четенето 10 – 14 октомври
Най-малките възпитаници от ЦДГ ”Детелина” се включиха в Националната седмица на четенето. Заедно с библиотекарката г-жа Божикова прочетоха приказки от вечния Ран Босилек – „Патиланци”, „Патиланско училище”и обещаха да се грижат и пазят книгите 

]ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС

„ГОРЧИВО ВИНО” – ПЕТРИЧ 2016

 

ОТЛИЧЕНИ СТИХОВЕ

 

 

         В анонимната надпревара тази година се включиха над 150 поети със свои стихотворения.

         Жури в състав – Пламен Тотев – Председател, и членове – Валя Василева и Вангелия Тренева, определи следните награди:

 

         ПЪРВА НАГРАДА - Орфей Николаев Петков, гр. София за стихотворението „Тази сутрин”

 

         ВТОРА НАГРАДА - Ангела Любомирова Пранарова, гр. Сандански за стихотворението „От празни думи...”

 

         ТРЕТА НАГРАДА -  Никола Георгиев Апостолов, гр. София  за стихотворението  „Ти идваш в моите очи”

 

 

         СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ:

 

  1. 1.    Розалина Иванова Добрева, гр. Петрич – стихотворението „Ти, моя обич, дълго забравена!”
  2. 2.    Жени Костадинова Цветанова, гр. София – стихотворението „Любов да ме опие”
  3. 3.    Илияна Иванова Каракочева, гр. София – стихотворението „Бутилката, която не изпих”

 

Журито благодари на всички участници – творци и им пожелава нови успехи на поетичното поприще.


 

Общинска администрация Петрич и НЧ ”Братя Миладинови – 1914”

Организират на 30.09/ петък / от 18:00 ч. в малкия читалищен салон Концерт по случай 1 –октомври Международен ден на възрастните хора.

В празничната програма ще вземат участие :

-       Възпитаниците  на Детска музикална школа с ръководители Тодор Ковачев,Стела Георгиева и Ансамбъл „Пролет”

-       Камерен състав при хор „Иван Апостолов”

-       Стойна Трушанова

-       Лили Анастасова

-       Катя Андонова

-       Димитър Коларов

-       Стоян Андонов

Вход свободен

Осигурен е кетъринг от Общинска Администрация за всички гости. 


 


 

На 27.09.2016г. от 19:00 часа гостува театралната постановка по Яворов Лора и Мина в часа на синята мъгла

Билети на касата на читалището от 19.09.2016г. или на тел:0882999898 
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС
„ГОРЧИВО ВИНО” – ПЕТРИЧ 2016

ОТЛИЧЕНИ СТИХОВЕ

В анонимната надпревара тази година се включиха над 150 поети със свои стихотворения.
Жури в състав – Пламен Тотев – Председател, и членове – Валя Василева и Вангелия Тренева, определи следните награди:

ПЪРВА НАГРАДА - Орфей Николаев Петков, гр. София за стихотворението „Тази сутрин”

ВТОРА НАГРАДА - Ангела Любомирова Пранарова, гр. Сандански за стихотворението „От празни думи...”

ТРЕТА НАГРАДА - Никола Георгиев Апостолов, гр. София за стихотворението „Ти идваш в моите очи”

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ:

1. Розалина Иванова Добрева, гр. Петрич – стихотворението „Ти, моя обич, дълго забравена!”
2. Жени Костадинова Цветанова, гр. София – стихотворението „Любов да ме опие”
3. Илияна Иванова Каракочева, гр. София – стихотворението „Бутилката, която не изпих”

Журито благодари на всички участници – творци и им пожелава нови успехи на поетичното поприще.

Официалното награждаване ще се проведе на 30.09.2016 г. от 17.00 ч. в Клуба на дейците на културата при
НЧ „Братя Миладинови 1914” - гр. Петрич. 

ПЪРВА НАГРАДА 

ТАЗИ СУТРИН

Ти тази сутрин рано призори
Ми звънна – даже може би погрешка,
Но аз реших, че Бог ми подари
Най-мъжката възможност за забежка...

И както пролетта от векове
Не бе за мене идвала такава –
Усетих ято птици как снове
В небе, посред което възмъжавах...

Наяве после сякаш твоят кок
Потече във ръцете ми на букли...
И пишех, а диктуваше ми Бог
Слова за теб – с любовни само букви...

ВТОРА НАГРАДА

От празни думи и от глуха жал
Тъгата ми остана безтегловна.
Палачът на надежди е прибрал
Последната причина да те помня.
Изплетох си венец от тишина.
Гласът ми секва в опит да отвръщам.
Събрах дъжда от всички небеса
И бавно се научих да прегръщам.
Приспах дете под сянка на дърво.
В зелените зеници на земята
Засях последно стъпкано добро, 
Да мога без сълзи да те изпратя.
А ти остана като мост във мен,
По който гордостта ми се търкаля.
И твоя Господ чист и съвършен
Ме моли вместо теб да се покая.

ТРЕТА НАГРАДА

ТИ ИДВАШ В МОИТЕ ОЧИ
По Евтим Евтимов

Забулена във слънчева забрадка, 
Със облачето бяло под ръка,
Ти идваш светла със походка гладка,
За да прегазиш моята река.

Просветнаха ми дните, като листи.
Далеч са вече тъмните следи.
А мислите по тебе са ми чисти
И днес те чакам аз, като преди.

Росата по тревата е изгряла.
По капките й сребърни вървиш.
Самата ти си, като капка бяла
И в теб – в сърцето – бисерче държиш.

Мъжете ще те търсят по полята.
Щурците – в кладенчета от лъчи.
Светулките – в нощта на необята...
А ти се гушиш в моите очи!


Участие на ВИГ "Серенада" в Национален фестивал на градската песен на 11.09.2016г.УЧАСТИЕ НА ДЕНС КЛУБ "КРИСТАЛ" В МЕЖДУНАРОДЕН БАЛКАНСКИ МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ В ГР. САНДАНСКИ. От Международния  фестивал на изкуствата в Слънчев бряг

с 6 призови и 3 специални  награди се завърна  Клуба за модерни танци и балет „Кристал” с ръководител Марина Димова при НЧ "Братя Миладинови - 1914"

В Международния фестивала участваха танцови групи от Чехия, Румъния, Казахстан, Полша и България.Децата от Петрич се представиха  отлично ,очароваха журито и  публиката и заслужено спечелиха 6 призови и 3специални  награди. В голямата надпревара с над 1200 участници възпитаниците на Марина Димова пребориха конкуренцията и се представиха с 11 танца в раздел характерни,щоу денс и хип – хоп танци.

-       Една  сребърна и три бронзови купи  за Денс клуб „Кристал” в раздел хип – хоп ,шоу денс и характерни танци

-       II- ро място  категория шоу денс  за Мария Тнкова

-       II- ро място  категория характерни танци   за Божидара Смилянова

-       Специална награда в категория шоу денс за Гичка Тренева

-       Специална награда в категория характерни танци   за дуета Виолета Гогова и Андрея Цветкова

Радостен е фактът,че в институцията НЧ „Братя Миладинови-1914” се обучават на 300 деца и клуб „Кристал” донесе поредното признание за талантливите и възпитаници.
На 07 септември Клуба за модерни танци и балет „Кристал” ще вземе участие в 21 –ви Балкански младежки фестивал.

Лятна ваканция в библиотеката! Четенето на книги е прекрасно, то е омагьосващо и невероятно. Но понеже за любовта към книгите няма сезони и четенето е просто такова - забавно. А прекрасните деца от клуб "Млад приятел на книгата" са най-емоционални при избора на книги. Всички те участват в Националната кампания "Забавното лятно четене".

Весело лято и забавно четене!
ДОЙРАНСКИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ
Китаро мандолинен оркестър при НЧ”Братя Миладинови – 1914”гр. Петрич, с диригент Тодор Ковачев, взе участие в Дойрански музикални вечери на 25 – 26.06.2016г. по покана на Китаро мандолинен оркестър „Свети Никола”, от град Свети Николе – Македония.

Никол Христова и Томислава Тушинова обраха овациите на публиката и журито със своите джаз изпълнения.
"Фестивалът премина при много силна конкуренция, имаше изпълнители от България и чужбина. Ние участваме на този фестивал за втори път. На тазгодишното издание се представихме със 7 участници. Никол Христова и Томислава Тушинова спечелиха първите места в своите възрастови групи и заслужено завоюваха златни медали"-сподели ръководителката Стела Георгиева.


          

Мандолинен оркестър „Петрич” с ръководител Тодор Ковачев се завърна с  ІІ-ро  място от  ХХІ Международен мандолинен фестивал  гр.Имотски – Хърватия и получи лична покана от Президента на фестивала за участие следващата година. По време на престоя си съставът изнесе и съвместен демонстративен концерт с Мандолинен оркестър от гр.Сплит – Хърватия.

          Благодарности към Община Петрич, в лицето на кмета Димитър Бръчков  за подкрепата и отговорното отношение към развитието на културата в града ни.


 

Ансамбъл „Пролет” с ръководител Мария Янева , се завърна от участие в XII  Арт фестивал Прага -2016 , който се проведе на 21-22 май.Във фестивала участваха състави  от  Словения, Словакия, Ливан, Литва, Полша, Сърбия и др. С прекрасните си изпълнения, с неповторимите ритми на българските танци, с уникалните си носии ансамбълът  предизвика  възхищението на публиката и спечели покана за участие в следващо мащабно културно събитие  идната година.


ЗАПОВЯДАЙТЕ !
Изложбата на талантливата художничка Катерина Попова, която могат да посетят всички ценители на изобразителното изкуство ще бъде отворена от 19 май до 3 юни във фоайето на НЧ „Братя Миладинови 1914” – гр. Петрич.

 


 

Поздравления за Марина Димова – ръководител на Клуб за модерни танци и балет „Кристал” и нейните възпитаници

Марина Димова спечели специалната награда на Председателя на Общински съвет – Петрич за най- добра хореография на XVII -ти Mеждународен детски конкурс 
„Южни слънца“ Петрич – 2016.Заслужени награди получиха и нейните възпитаници: 
• Специална награда и златен медал за мини група
• І място в категория Хип-хоп танци на първа възрастова група  
• ІІ място в категория Модерни танци на втора възрастова група
• ІІІ място в категория Хип-хоп танци на втора възрастова група
• ІІІ място в категория Модерни танци на първа възрастова група


  Над 120 деца от Клуб за модерни танци и балет „Кристал” взеха участие в Националния танцов шампионат в Дома на културата „Искър” гр.София

Изключително силно представяне на Клуб за модерни танци и балет „Кристал” с ръководител Марина Димова при НЧ „Братя Миладинови 1914”.

В голямата надпревара с над 1000 участници от цяла България възпитаниците на Марина Димова пребориха конкуренцията и се завърнаха с куп медали,купи и грамоти.

Със своето изящество, отличен синхрон, стилни костюми и прекрасната хореография на ръководителя  Марина Димова,  децата завладяха  журито и публиката и доказаха отново, че успехи се постигат с много творческа амбиция, усилени репетиции, дисциплина, постоянство и любов към танца.

Силна подкрепа получиха грациите от клуб „Кристал”и от многото родители,които станаха свидетели на танцовите умения на своите деца.

Талантливите танцьори се представиха с 11 танца в раздел характерни,модерни и спортни танци:

І-во място категория шоу-денс до 8 г. малка група
І- во място шоу денс до 8 г формация "Мини-Кристал"

І-во място СОЛО шоу денс 9-13 г - Мария Танкова
ІІ- ро място шоу-денс 9-13 г. малка група
ІІ- ро място характерни танци 13-18 г
ІІІ - то място шоу- денс до 8 г формация
ІІІ- то място шоу-денс 13-18 г.
ІІІ- то място СОЛО характерни Божидара Смилянова
ІІІ - то място СОЛО хип-хоп и стрийт денс Анжела Георгиева
ІІІ - то място хип-хоп и стрийт денс 9-13 г
ІІІ то място хип хоп и стрийт денс 13-18 г

Радостен е фактът,че в институцията НЧ „Братя Миладинови-1914” се обучават на 300 деца и клуб „Кристал” донесе поредното признание за талантливите и възпитаници.

На 20 май се очаква голям самостоятелен концерт на Клуба за модерни танци и балет „Кристал” в залата на читалището.

 

 


 

ВЕЛИКДЕНСКИ  КОНЦЕРТ  НА  АНСАМБЪЛ  „ПРОЛЕТ”  ПРИ

НЧ „БРАТЯ  МИЛАДИНОВИ  1914” – ПЕТРИЧ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

       В навечерието на светлия Християнски празник  Великден  НЧ „Братя Миладинови” и Община Петрич поднесоха своя традиционен поздрав към жителите на гр.Петрич.

Стотици зрители изпълниха голямата зала на читалището, за да се насладят на прекрасните изпълнения на инструменталистите и танцьорите от ансамбъл „Пролет” с художествен ръководител Мария Янева и ръководител-оркестър  Владислав Вълчев.

 

С невероятни хореографии, костюми и емоции  публиката остана очарована от изпълненията на македонските танци и ритмичните северняшки хора на ансамбъл „Пролет”,които са новата програма на ансамбъла, представена за първи път пред петричка публика.

С тази програма ансамбъл „Пролет” ще  вземе участие  на 19 май в Международния фестивал на изкуствата в Прага – Чехия.

       В Празничния Великденски концерт взеха участие  Детски танцов фолклорен състав и Клуб „Македонка” при НЧ „Братя Миладинови” с ръководител Мария Янева, Мъжка фолклорна група  „Голешовски фантове” с ръководител Георги Дъскарев и Фолклорна формация „Хераклея” с ръководител Елена Димитрова. 


 

Ритуалът „Вече съм читател” е поредното мероприятие от Националната инициатива „Походът на книгите” с първокласници от основните училища – „Кочо Мавродиев”, „Гоце Делчев” и „Христо Смирненски”.Прекрачвайки прага на библиотеката, децата се запознават с правилата на библиотеката и се срещат с любими приказни герои – Пепеляшка, Котаракът в чизми, Хитър Петър, Червената шапчица,доктор Ох, боли,  който се грижи за здравето на книжките и др.Обявени бяха и победителите в конкурса „Четящият човек”.

Димитрина Кирякова – ОУ „Христо Смирненски”

Катерина Кирякова – ОУ „Кочо Мавродиев”

Елена Сергеевна – ОУ „Гоце Делчев”

Никола Димитров –С ОУ „Никола Вапцаров”

Алекс Николов – СОУ –„Никола Вапцаров”По случай 23 април – Международният ден на книгата и авторското право,ученици от II-б клас при ОУ”Христо Смирненски” с преподавател г-жа Давидова се включиха в Националната кампания „Маратон на четенето „ организиран от Читалищната библиотека . С много емоции и пролетно настроение децата четоха откъси от любимите си книжки,разиграха сценка по емблематичната за всички деца приказка „Пепеляшка”. Накрая всички участници бяха приятно изненадани,като получиха грамоти за участието в популяризирането на книгите и четенето. Получиха и комплект книги :”Най – хубавите български  народни приказки” и енциклопедия „100 неща,които трябва да знаем за празниците на България”. Книгата, освен прозорец към света и е и знание и мъдрост.


Пореден успех за възпитаниците на детската музикална школа към НЧ „Братя Миладинови”. 
На 02 и 03. 04. 2016 г. в голямото студио на радио Благоевград се проведе шестият регионален конкурс „Звезди в Радиото”, който събра над 90 деца. При огромна и изключително силна конкуренция, възпитаниците на клас Поп и джаз пеене с ръководител Стела Георгиева – Иван Петков и Стоян Белчев, както и Боян Лазаров от класа по акордеон с ръководител Владислав Вълчев се завърнаха с отличия. 
Иван Петков получи голямата награда на детското жури, а Стоян Белчев завоюва награда от БНР. Боян Лазаров също получи специална награда. За Стоян Белчев и Боян Лазаров това беше първи конкурс и те направиха сериозна заявка за бъдещи успехи в сферата на музиката.


 


 

21 Март – Световен ден на поезията

 

Книжна изложба базар на Литературния кръжок „Антон Попов”

 с ръководител Катерина Кирянова при НЧ”Братя Миладинови – 1914”

Изложбата ще бъде експонирана пред читалището

от понеделник до сряда
21 март- Световен ден на поезията

Всеки читател, посетил днес библиотеката, бе приятно изненадан по случай Световния ден на поезията.Към своите книги всеки получи подарък  - книга със стихове от известни български поети: авторът на любовна лирика, нашия съгражданин и поет Евтим Евтимов, Георги Савеклиев, Романьола Мирославова и др.

Поезията е красота, вдъхновение, надежда или тя е магия на словото, която ни кара да станем по-добри, защото думите имат невероятна сила да изцеляват и да възраждат.

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.

 


 

Пореден успех за възпитаниците на Стела Георгиева  от клас поп и джаз пеене в

ІV Национален конкурс за млад изпълнител на популярна песен

 „С песен да възродим доброто”

 

-       Златен медал – Томислава Тушинова

-       Бронзов медал – Никол Христова

-       Специална награда – Снежина Полизоева и Светла Млеканова

-       Специална награда на спонсорите – Владимира Андреева

-       Бронзов медал -  дует Виктория и Владимира Андрееви

-       Специална награда на спонсорите – Иван Петков и Анджела Стоянова

 


 

Драматичен  театър "Никола Вапцаров" – Благоевград   на  25 март в Петрич с две постановки.  Очакваме ви!

 

  "Последният страстен любовник”!

 

Автор: Нийл Саймън

Представлението не се препоръчва за лица под 16 години.    

Сценичен вариант, постановка и сценографска идея – Огнян Спиров, Биляна Дилкова

Костюми -  Биляна Дилкова

Музикално оформление и хореография – Божана Косева, Мартина Апостолова

В ролите:

Барни – Кънчо Кънев

Илейн – Мартина Апостолова

Боби – Божана Косева

Джънет – Биляна Дилкова

цена на билетите – 5 лв.

 

 

„Принцесата и свинарят”


Автор: музикална приказка от П.Панчев и Юл.Слабаков
Постановка: Стефан Поляков
Участват: Теодор КуковЖанет КерановаАлбена ЧобановаБожана КосеваПетър Кьосев

 

Музикалната приказка разказва за една красивата, но капризна принцеса, която отхвърля даровете на млад принц- истинска роза и истински славей, но е готова да подари целувки на един обикновен свинар само, за да притежава изкуствено направените от него пъстри, но безполезни играчки. Както се случва в приказките, свинарят е младият принц, решил да спечели сърцето на принцесата. Естествено, силата на истински ценните неща в живота - ароматът на цветето, песента на славея, топлината на любовта - успяват да променят разглезената принцеса и тя се влюбва.

цена на билетите – 3 лв.