Get Adobe Flash player

Ансамбъл "Пролет"

 

Художествен ръководител : Мария Янева

Ансамбъл "Пролет" при НЧ „Братя Миладинови – 1914” има завидна биография и многобройни успехи .Неговата заслуга е изключително голяма,за да се съхрани богатият фолклор на петричкия регион,на атрактивните и уникални петрички хора.

Танцовият състав е основан през 1944г. и негов пръв художествен ръководител е Коста Петров. Художественият колектив развива активна дейност, като издирва, изучава и включва в своя репертоар популярни танци и обичаи от различни региони.Съставът изнася концерти в цялата страна,участва в националните прегледи на художествената самодейност и съборите ”Рожен - 1954г ., „Пирин пее” – 1963 г”,Копривщица -1971г. и др.
През 1953г. съставът е обявен за национален първенец.
Едни от първите танцьори са: Тома Караиванов,Петър Чакракчиев,Костадин Кудев,Велик Русков,Илия Вретенаров,Илия Атанасов и др.

С изключителен успех танцовият състав участва в международните фестивали в Бургас и Варна през 1970г. ,а през 1971г. печели втора награда на Международния балкански фестивал в Загреб.
Не случайно най-добрите песни и танци на състава са залегнали в първия репертоар на основания през 1954г. ансамбъл „Пирин”, а мнозина от петричките самодейци с участието си са помогнали за творческото му съзряване.

През 1965-66 г. за ръководител на танцовия състав е назначен Борис Околски, а през 1967т.се завръща отново Коста Петров.Четири години по-късно съставът се поема от Христо Кирилов, който в продължение на десет години изгражда колектива и издига нивото на танцьорите така,че през 1980г. танцовият състав прераства в ансамбъл.

От 2003г. ръководители на ансамбъла за народни песни и танци „Пролет” са Живко Димитров и Владислав Вълчев.Съставът участва активно във всички прояви организирани от общината – национални празници,градски събития и фестивали . През 2006г. и 2008г. във връзка с трети март – Националният празник на България ансамбълът получава покана от българския консул в гр.Солун,а с участието си оставя незабравими спомени в сърцата на всички присъстващи.

От 2014г. ръководител и хореограф на ансамбъл "Пролет" е Мария Янева - танцьор в ансамбъл "Пирин". Ръководител на оркестъра е Владислав Вълчев.

Многобройни са изявите на ансамбъл „Пролет”,както у нас ,така и в чужбина.В своята дългогодишна творческа история той има много успешни турнета в чужбина: Русия /1992/, Македония /2000г./, Италия /2002г./, Румъния /2005г./, Словакия /2006г./, Босна и Херцеговина – Международен фестивал на приятелството /2007г./, Гърция /2009-2011г./ - Международни фестивали на добросъседството и др.

Ансамбъл „Пролет” при НЧ”Братя Миладинови-1914” е достоен приемник на първия художествен колектив .С младежка всеотдайност и много любов към фолклорното богатство на родния край ,той привлича младите хора със своето вълнуващо непосредствено изкуство. С прекрасните си изпълнения ансамбъл „Пролет” печели сърцата на зрителите и разнася славата на града ни, не само в страната, но и в чужбина.Негова е заслугата да се съхрани богатия фолклор на петричкия регион,на обаятелните , изпълнени с магия народни песни и хора, а с майсторските си изпълнения ансамбълът предизвиква истинско възхищение и наслада.